Quantcast
Channel: CSOA Transformadors – [Squat!net]
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Primavera okupa a Barcelona

0
0

201604_Barcelona_Sant_Andreu_okupacio_Lauren_del_passeig_de_Fabra_i_Puig_La Cinètika obre les portes dels antics cinemes Lauren a Sant Andreu de Palomar i l’Assemblea de Joves de Cassoles ja té casal. Aquest matí, l’Ajuntament ha desallotjat un CSOA Transformadors buit.

1-2. No és el resultat d’un partit de futbol, sinó el balanç que fa dels darrers tres dies el moviment okupa de la ciutat. Dissabte al matí, una cercavila finalitzava amb l’obertura al públic del cinema abandonat del passeig de Fabra i Puig, rebatejat com la Cinètika, on se celebraran fins dimarts les Jornades per un Palomar Autònom i Anticapitalista. El mateix dissabte a la tarda, l’Assemblea de Joves de Cassoles alliberava un local al carrer Bertran, que esdevindrà el nou casal juvenil de Sant Gervasi. Avui al matí, al Fort Pienc, l’Ajuntament ha fet efectiu el desallotjament del CSOA Transformadors, i s’ha trobat l’edifici buit. L’assemblea del centre social ha convocat una concentració de resposta avui dilluns a les vuit de vespre davant la seu del Districte de l’Eixample.

La revifada de l’okupació és un fet als barris de Barcelona. Les darreres setmanes s’han obert les portes de grans edificis abandonats, com la Nova Rimaia, a Sant Antoni, o la Residència d’Estudiants Okupada, al cor del Raval. L’alliberament d’immobles buits per transformar-los en habitatges també és una tendència creixent a barris com Vallcarca i Sant Andreu. Els moviments socials de la Vila de Gràcia s’organitzen davant l’amenaça de desallotjament imminent del Banc Expropiat, que crida a apropar-se a l’exsucursal de Travessera de Gràcia tan bon punt arribi la comitiva i a manifestar-se a les 20 h del mateix dia a la plaça Revolució. L’endemà, estan convocades, de moment, concentracions solidàries a mitja dotzena de barris de Barcelona.

Aquesta darrera onada d’usurpacions arriba marcada per un element característic: molts dels nous espais alliberats són propietat de l’Ajuntament de Barcelona. És el cas de Transformadors, la Cinètika, un immoble okupat a Sarrià o l’antiga comissaria de la Policia Nacional espanyola que acull des del novembre el Casal Popular Tres Lliris, al carrer Torrent de l’Olla. Avui a les 9 del matí, el govern de Barcelona en Comú complia amb el seu propòsit de desallotjar el primer d’aquests espais, el CSOA Transformadors.

 Pas de la cercavila per la plaça Orfila, on es va fer memòria de les càrregues de la Guàrdia Urbana després del desallotjament del CSO La Galia, a principis dels 2000

Pas de la cercavila per la plaça Orfila, on es va fer memòria de les càrregues de la Guàrdia Urbana després del desallotjament del CSO La Galia, a principis dels 2000

Palomar autònom

Fa cinc anys que una tàpia envolta els abandonats multicines Lauren del passeig de Fabra i Puig. Durant aquest temps, l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’immoble, parlava de diversos projectes per donar-li ús, però tot havia quedat en res… fins dissabte. La inauguració de la Cinètika va posar la cirereta final a una cercavila que va recórrer els carrers de Sant Andreu de Palomar fent parada als indrets més significatius de la memòria anticapitalista i autònoma de l’antic poble del pla de Barcelona. El cinema alliberat, amb milers de metres quadrats i deu sales de projecció, esdevindrà, a partir d’ara, un espai obert al barri. Les impulsores de l’okupació volen construir un projecte assembleari, feminista i al marge de les institucions. No es vendrà alcohol al recinte, ja que el col·lectiu considera que “l’alcoholisme i les drogues són un problema als barris populars”.

Fent honor al seu nom (en grec clàssic, “la que es mou”) la Cinètika ha acollit tot el cap de setmana una voràgine d’activitats, que han combinat les tasques de neteja i habilitació de les enormes instal·lacions amb els actes de les Jornades per un Palomar Autònom i Capitalista, una sèrie de xerrades, àpats i, projeccions de documentals, programades fins dimarts. El vestíbul s’ha omplert de xerrades i debats que han comptat amb la participació de les treballadores en lluita de Telefònica, TMB, l’Auditori i el Liceu, així com de l’Obra Social de la PAH, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Vaga de Totes, la Plataforma Stop Pujades, l’escriptor Joni D. i el conductor de bus i regidor de la CUP Josep Garganté.

“No volem continuar contemplant passivament el circ mediàtic de les declaracions simbòliques i televisades de la ‘nova esquerra’ institucional, mentre al carrer no canvia res i les nostres condicions de vida continuen empitjorant”, expressa el manifest titulat Fi de l’espectacle: una carta als barris des del nou cinema okupat de Sant Andreu, que la Cinètika ha publicat al servidor Indymedia. “Volem dotar-nos de les eines i les armes necessàries per a construir barris i comunitats fortes […] capaces de construir formes de viure i satisfer les seves necessitats al marge i en contra de les relacions de dominació i opressió que caracteritzen la societat actual”.

Pel que fa als aspectes legals, fonts del col·lectiu ens han explicat que “tot i que hem vist molta presència de patrulles i secretes als voltants del cinema, fins ara no s’ha produït cap incident. Tampoc no ens ha arribat cap missatge de l’Ajuntament”. A la Cinètika fan una molt bona valoració de la marxa del projecte. “En les escletxes de la marca Barcelona creixen espais vius i combatius: obrim un cinema abandonat per omplir-lo de vida”, expressava el col·lectiu des del seu compte de Twitter.

Una de les sales dels multicines Lauren del passeig de Fabra i Puig, abandonat des de fa cinc anys fins a l'okupació del passat cap de setmana

Una de les sales dels multicines Lauren del passeig de Fabra i Puig, abandonat des de fa cinc anys fins a l’okupació del passat cap de setmana

Cassoles ja té casal

Dissabte a la tarda, un grup de joves de Sant Gervasi de Cassoles –o simplement Cassoles, en toponímia laica– alliberaven un local per tal d’obrir-hi un casal, al número 24 del carrer Bertran. L’Assemblea de Joves del barri, impulsora de la iniciativa, feia tres anys que patia la mancança d’un espai on desenvolupar la seva activitat, després del desallotjament del Casal Popular Manuel de Pedrolo, situat al mateix carrer.

Vinculada a esplais i caus de la zona, l’Assemblea havia engegat la campanya “No tenim lloc” per reivindicar la necessitat de locals pels col·lectius i entitats cassolencs. El govern municipal, però, no ha respost a les seves exigències. “Davant d’aquesta situació precària i indigna, hem decidit donar vida a un espai mort des de fa més de vuit anys. Entenem que la falta de voluntat resolutiva de l’Administració davant les demandes que hem presentat és un senyal inequívoc d’immobilisme enfront del jovent del barri, i la negació d’un dret bàsic com el que reclamem. La solució és clara: o ho solucionem nosaltres mateixes, o ens esperen més hiverns al carrer”, exposa l’Assemblea de Joves de Cassoles en un comunicat.

“Transformadors”

El juliol de l’any passat, una vintena de persones van okupar l’edifici de Transformadors, al carrer Ausiàs March. Els fets van generar una polèmica important al barri, ja que feia anys que diversos col·lectius i entitats reclamaven a l’Ajuntament, propietari de l’immoble, que els cedís l’espai. Avui a les nou del matí, agents de la Guàrdia Urbana han accedit a l’edifici, que en aquell moment era buit.

L'entrada al CSOA Transformadors, custodiada per la Guàrdia Urbana després del desallotjament

L’entrada al CSOA Transformadors, custodiada per la Guàrdia Urbana després del desallotjament

A les dotze han arribat dos camions de BAGURSA, la societat mercantil encarregada de l’àmbit urbanístic de l’Ajuntament de Barcelona, i els operaris han començat a tapiar portes i finestres. Poca gent s’ha quedat a testimoniar el desallotjament. El col·lectiu ha valorat els fets a través del seu blog: “Tracten així de sepultar l’accés a una cultura lliure i llibertària per la qual nosaltres seguirem lluitant”. L’assemblea de l’espai convoca també una concentració avui dilluns a les vuit del vespre a les portes de la seu del Districte de l’Eixample, al número 311 del carrer Aragó, “en rebuig a aquest desallotjament i en suport a tots els espais autogestionats que practiquen l’autonomia real”.

Marc Rude, La Directa https://directa.cat/actualitat/primavera-okupa-barcelona


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Latest Images